szigetelés
 falszigetelés  utólagos szigetelés
UTÓLAGOS FAL- ÉS PINCESZIGETELÉS
 épületszigetelés
 salétromos falak
 szakértés  tervezés
 szigetelőanyag kereskedelem
 utólagos vízszigetelés
 szakértő

 szivárgó

Falszárítás WETSAVE eljárással n

Elekrokinetikus, elektroozmotikus eljárások

Az épületfizikai ismeretek, párosítva a fizika, azon belül az elektromosság ismérveivel juttatták el az építőipart addig, hogy az épületek utólagos szigetelésében manapság egyre nagyobb teret hódítanak az elektromosság elvein alapuló vízszigetelési megoldások.

Ezekben az eljárásokban az a közös jellemző, hogy a nedves falat, a benne oldott sókkal egyetemben elektrolitként használják fel, amely- vezetőképessége révén- a közölt elektromosság segítségével az elektromos töltéssel rendelkező részecskék kedvező irányú mozgását idézi elő.

Egyszerűen fogalmazva : A víz részecskék áramlási iránya megváltozik, a részecskék lefelé vándorolnak, ezáltal a kapilláris felszívódás megszűnik.

Ahhoz, hogy a fent leírt fizikai folyamat megvalósuljon, csupán annyi kell, hogy a falazat magas sávjában egy pozitív pólusú karbon bevonatú háló és arra szerelt vezetőképes kontaktvezeték, a fal tövében pedig negatív pólusú grafit elektródák biztosítsák az áram útvonalát. A hálózat végén egy rendszerhez tervezett vezérlő készülék biztosítja a működéshez szükséges váltakozó egyenáram előállítását. A rendszer áramfogyasztása minimális, karbantartást nem igényel, gyorsan kivitelezhető, nagy falvastagságok ( 1 m felett) esetén gazdaságos.

Itt kell megemlíteni a sótalanítási eljárásokat, amelyek elektromos elven is működnek.

Az áram irányának szabályozása révén elérhető, hogy a falazatban lévő oldott sók az elektródák felé vándoroljanak és ott kiváljanak, így a falazat összes sómennyisége csökkenthető. Ehhez a vízszigetelési eljáráshoz nagy mennyiségű víz falazatba juttatása szükséges, hogy a sók oldott állapotba kerüljenek. Ez a vízszigetelési technológia hosszú időt vesz igénybe, a mai épület felújításokkal szembeni gyors átfutási igény nehezen egyeztethető össze vele.

A technológia hazai művelője azonban jelentős középületekben elért kiváló eredményekkel büszkélkedhet.

Az eddigiekben a hazánkban széles körűen elterjedt és nap, mint nap tömegesen alkalmazott eredményes vízszigetelési eljárásokat ismertettem, de folyamatosan keressük, kutatjuk, kik azok, akik újabb utakat nyitnak meg az utólagos víz elleni falszigetelések terén.

Hellyel-közzel szakmai körökben elterjed egy-egy új eljárás (mikrohullámú falszárítás, nyomás alatti injektálást helyettesítő fagyott állapotú hatóanyag falba helyezése, majd a lassú olvadás során történő telítés , stb) alkalmazásáról szóló hír, de igazi áttörés még nem következett be ezen a téren .

Az adott épület kívánt szárazsági követelményei csak a fenti módszerek kombinálásával és minden részletre vonatkozó gondos munkavégzéssel érhetők el , a járulékos munkák elvégzése minden esetben szükséges, mert a legfejlettebb utólagos vízszigetelési technológia sem képes önmagában a falazatok szárazságát és az esztétikai követelményeket kielégíteni. Külön figyelmet kell fordítani a festékek, homlokzati bevonatok páraáteresztő minőségének biztosítására, így az épületek rendeltetésszerű használata hosszú távra biztosítható.

 WETSAVE TERMÉKISMERTETŐ
szigetelés - vízszigetelés - szigetelés - vízszigetelés - szigetelés - vízszigetelés
 szivárgás